Letkeät jäähyväiset hankalille pakettihommille

Pakettien liikuttamisen ammattilainen Tavarataksi Finland Oy päätti paketoida kuluttajien pakettikuljetukset sovellukseen, joka säästää hermoja ja aikaa. Reason ratkoi haastetta asiakkaan kanssa post-it-lappujen ja oivallusten täyteisellä Design Sprintillä. Kolmepäiväisen sprinttailun tuloksena syntyi sovellus, jonka avulla oksasilppurit ja tekokuuset liikkuvat ovelta ovelle yhden päivän aikana.

Oksasilppuri. Matti osti sen kaksi vuotta sitten poikkeuksellisen aurinkoisena päivänä, kun pari kotipihan pusikkoa piti laittaa matalaksi. Innostuneen silppuamisen jälkeen silppuri on vakiinnuttanut paikkansa autotallin nurkassa.

Hieman pilvisempänä kevätpäivänä pari vuotta myöhemmin Matti siivoaa autotallia ja päättää luopua silppurista. Nettikirppiksellä silppuamisesta innostuneet omakotitaloasujat kilpailevat lähes käyttämättömästä yksilöstä ja silppuamiselämyksestä. Varausjonojen ja yksityisviestien viidakosta silppurin uudeksi onnelliseksi omistajaksi selviytyy Mirkku Espoon landelta. Silppurin ja Mirkun välillä on satakaksitoista kilometriä maantietä eikä Mirkku orapihlaja-aidan trimmaukseltaan ehdi hakea ostosta itse. Tilanne vaatii kuljetuspalvelua.

Kuljettaja ajaa kolme kertaa harhaan. Navigaattori ei tunnista uuden asuinalueen hyönteisen mukaan nimettyä tienpätkää ja U-käännöksen tekeminen on mahdollista vasta kilometrin päässä väärästä risteyksessä. Auto on täynnä paketteja ja reitin viimeinen paketti on tarkoitus napata pikaisesti mukaan kyytiin. Perille löydettyään kuljettaja mittailee katseellaan paketin kokoa. Melko pian selviää, että Mirkku on kuljetusta tilatessaan tiputtanut paketin koosta pois muutaman nollan.

Hikikarpalot valuvat Matin ja kuljettajan otsalta. Taikatemputkaan eivät auta, paketti ei mahdu kyytiin ja lopulta auton perävalot hyvästelevät silppurin ja Matin luvaten palata seuraavana päivänä. Kuljettajaa, Mattia, Mirkkua ja jopa silppuria ketuttaa.

Oivallukset ja digi ne yhteen sopii

”Projektin lähtökohtana oli ratkaista ongelma eli se, että asiakas odottaa kuljetusta iso paketti kädessä eikä se mahdu autoon” Tavarataksi Finland Oy:n toimitusjohtaja Anssi Teva kuvaa lähtötilannetta Reasonin kanssa toukokuussa toteutetulle Design Sprintille. Kuluttajien välinen pakettiliikenne haluttiin myllätä toimivaksi ja asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi, jossa epäselvät tilaukset ja mystiset kuljetusosoitteet olisivat historiaa.

Kuluttajien paketit ovat olleet B2B-kuljetuksissa operoivalle Tavarataksi Finlandille ”pakollinen paha arjessa”, sillä logistiikkaprosessi toimii kuluttajapuolella toisella tavalla kuin yritysten välisissä kuljetuksissa ja on täynnä pieniä, mutta raivostuttavia haasteita. Verkkokauppojen suosio, kuluttajien välinen kaupankäynti ja Amazonin laajentuminen Suomen markkinoille kasvattavat liikuteltavaa pakettikasaa jatkuvasti.

Tavarataksi Finland lähti työstämään pakettihaastetta LUTin, Lahden kehittämisyhtiö Ladecin ja Lahden Ammattikorkeakoulu LAMKin yhteistyönä toteuttaman DigiLAHTI-projektin merkeissä. Ladec johdatti Tavarataksin tarpeineen ja Reasonin ratkaisuineen sokkotreffeille, joissa toisilleen ennestään tuntemattomat ammattilaiset löysivät nopeasti yhteisen sävelen ja päättivät kohdata pakettihaasteen yhdessä. Kolmen päivän matkalle askellettiin alusta saakka vahvasti tavoite edellä. Urheilumaailmasta tuttu sprintti tarkoittaa täysivauhtista, mutta lyhyttä matkaa. Reasonin Design Sprintissä matka aloitetaan täysillä heti ensimmäisenä päivänä.

Kolmen päivän pakettimatkalla

Reasonilta Design Sprintissä taikureina olivat Sami, Joni ja Mika. Kolmepäiväisen rutistuksen aikana post-it-laput täyttyivät ideoista, kun teknologioiden ja palveluiden muotoilun ammattilaiset penkoivat logistiikka-alan mahdollisuuksia. Reasonin Design Sprint pohjautuu Googlen kehittämään tapaan testata nopeasti uusia ideoita ja selvittää kannattaako palvelua toteuttaa käytännössä. Huolellisesti paketoitu matka kuljetaan tiiminä asiakkaan kanssa ja asiakkaan rooli muotoutuu projektikohtaisesti matkan aikana. Pakettihaasteessa asiakkaan edustaja oli vahvasti mukana ideoinnissa ja toimi päätöksentekijänä projektissa.

Reasonin kanssa sprinttailleen Tevan mukaan sprintissä ei syntynyt huonoja ideoita. Workshop-tyylinen toimintatapa loi raikkaita näkökulmia ja virkisti ajattelemaan nykyisiä toimintatapoja tuoreesti laatikon ulkopuolelta. Sprintin aikana Tavaratakseissa alettiin esimerkiksi pohtia visualisoinnin mahdollisuuksia kuljetusten tilauksissa ja kuluttajapuolelle aivomyrskyttyä pakettien valokuvausta pohditaan nyt myös B2B-puolen ratkaisuksi. Oivalluksemme oli meille yksi projektin kohokohdista.

Tavarataksille suunniteltu sovellus jouduttaa pakettien matkaa, sillä paketit toimitetaan myyjältä ostajalle ilman terminaaleja ja kolleihin katoamisen mahdollisuutta. Sovellus mahdollistaa ostosten liikuttamisen myös sellaisista kivijalkakaupoista joilla ei ole omaa verkkokauppaa. Sovelluksen avulla kuljetusten tilaaminen ja vastaanottaminen tapahtuvat letkeästi. Sami loi sprintissä sovelluksesta proton, jonka pohjalta voidaan ottaa askeleita kohti konkreettista sovellusta ja parempia pakettikokemuksia.

Luovat ratkaisut ja teknologia maistuvat mansikkakakulta

Olemme Reasonilla innoissamme Design Sprintistä ja sen konkreettisista vaikutuksista asiakkaan liiketoimintaan. Design Sprintin vahvuus on työtapa, jossa Reasonin tiimi on sprintin ajan läsnä asiakkaan arjessa. Meille luovien ratkaisujen yhdistäminen teknologiaan on herkullisin pala kakkua.

Tavarataksien Teva on myös kolmepäiväiseen sprinttailuun erittäin tyytyväinen. Kohokohdaksi hän nostaa sprintin tuloksellisuuden ja konkreettisuuden:

Tämänkaltaiset kehityshankkeet vaihtuvat valitettavan usein alkuvaiheen innostuksen huipusta venyvään aikatauluun ja pakollisiin palavereihin.

Design Sprintin vahva arvolupaus onkin tuloksellisuus. Sprintin aikana voidaan saada aikaan enemmän konkretiaa kuin parin kvartaalin mittaisen ja vähän venyvän hankkeen aikana yhteensä. Sprintissä maali häämöttää edessä koko matkan ajan, tekeminen keskittyy vahvasti ratkaisukeskeisyyteen ja turha puljaaminen tipahtaa pois kuormasta.

Ratkaisu parempaan pakettilogistiikkaan on nyt luotu. Ohjelmistokehityksessä on otettu jo ensimmäiset askeleet ja ratkaisu pakettimurheiden torjumiseksi on lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tavarataksi Finlandin tavoitteena on tuoda pakettilogistiikkaan joulurauhaa ja julkaista sovellus punaisiin käärittyjen pakettien sesonkiin joulumarkkinoille.

Joulukuussa Matti siivoaa taas. Kerran käytössä ollut kolmemetrinen tekokuusi laitetaan nettikirppikselle etsimään uutta kotia. Mirkku huomaa jo tutuksi tulleen rehdin ja reilun kauppiaan ilmoituksen ja innostuu kuusesta. Kaupat sovitaan, Matti paketoi kuusen ja ottaa siitä kuvan. Kauppiaalla ja ostajalla on käynnissä akuutti jouluhässäkkä, joten paketille tilataan toimitus kotiovelta kotiovelle. Matti tilaa kuljetuksen Tavarataksin sovelluksella ja liittää tilaukseen kuvan paketoidusta kuusesta. Hyvän joulumielen ja onnistuneen kaupankäynnin merkeissä kuljetuksen kustannukset päätetään jakaa puoliksi sovellukseen rakennetun integraation avulla. Pakettia noutava kuljettaja on jättänyt autoonsa kuusen kokoisen aukon ja vielä saman päivän iltana Mirkku koristelee kolmemetristä kuusta kimaltavilla palloilla.

Sukellus kuljetusalalle oli mahtavaa! Seuraavaksi voisimme syväsukeltaa vaikkapa leipomolinjastoille, autonvuokraukseen tai komponenttiteollisuuteen. Me sprinttailemme rohkeasti toimialasta riippumatta.

Ota yhteyttä, niin sprintataan yhdessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Liity postituslistallemme!

Emme spämmää 😉

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.